GDF Suez – Az Év Természetfotósa 2010
Máté Bence – Az Év Természetfotósa 2010
Máté Bence oktatónk itthon is az év természetfotósaAz idén kettős jubileumot is ünnepel Magyarország és Közép-Európa legfontosabb természetfotós pályázata: az idén éppen húsz esztendős naturArt ¬Magyar Természetfotósok Szövetsége immár tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a seregszemlét. Az immár felnőttkorba lépett pályázat szenzációja, hogy a fődíjas Máté Bence egy héttel korábban átvehette a világ legrangosabb természetfotós elismerését is.

Az idei tapasztalatok alapján bátran kijelenthetjük: a tizennyolc esztendeje évről évre megrendezett pályázat immár valóban felnőttkorba lépett. Erre mi sem lehet ékesebb bizonyíték, mint az, hogy a 18. Az Év Természetfotósa pályázat fődíjasa, Máté Bence alig egy héttel a mostani díjátadó előtt vehette át Londonban a világ legfontosabb természetfotós elismerését, a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját. A mi magyarországi pályázatunk azonban más területen is kivívta a világ elismerését. Az ezen a területen a világon elsőként alkalmazott elektronikus, internetes zsűrizési rendszer tökéletesen bevált, s a grémium tagjai között óhatatlanul kipattant viták ellenére a végeredmény önmagáért beszél. A „falra került” 112 fotográfia alighanem a földkerekség bármelyik kiállítóterében megállná a helyét, és nem egykönnyen találhatnánk olyan nemzetközi pályázatot, amelyik versenyezhetne a kollekció minőségével.

A GDF Suez – Az Év Természetfotósa 2010 pályázat kiírói azokat igyekeztek megszólítani, akik a természet szépségét a fotográfia eme rendkívül nehéz és áldozatos, mégis gyönyörű ágán keresztül szeretnék megmutatni a világnak. Kiváló profi és amatőr természetfotósaink ezúttal is kitettek magukért: 227 pályázó néhány darab híján éppen négyezer képpel nevezett a megmérettetésre. Az idehaza és külföldön egyaránt elismert szakemberekből álló zsűri ezek közül választotta ki a 12 kategória díjazott fotográfiáit, valamint azt az összesen 112 képet, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeum hagyományos kiállításán a nagyközönség is megcsodálhat, s amelyeket ebben az albumban tárunk a természetszerető olvasóink elé.

A pályázatra 12 kategóriában lehetett nevezni: 1. Kezünkben a Föld 2. A madarak viselkedése 3. Az emlősök viselkedése 4. Az állatok viselkedése 5. Az állatok szemtől szemben 6. Növények és gombák 7. Kompozíció, forma és kísérletezés 8. Tájak 9. Élet a vízfelszín alatt 10. Napnyugtától napkeltéig 11. A természet féktelen energiái, zabolátlan erők 12. Ifjúsági kategória (felső korhatár 18 év).
A kategóriákon túl pályázni lehetett a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 24 év alatti pályázónak ítéltek oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldte be a „Madarak viselkedése” kategóriában. Pályázni lehetett továbbá, bármelyik kategóriában, a három leginkább humoros felvételre. Újdonság, hogy azok a kategóriadíjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó + 1 pontot kaptak; emellett a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kapott.

„Az Év Természetfotósa 2010” címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel az „Az Év Természetfotója 2010” díjat kapja. Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2010” címet nyeri el. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesülnek, és támogatóink ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak. A díjak összesen mintegy 2 000 000 Ft értékűek.



Máté Bence – Az Év Természetfotósa 2010

Már kiskorában rabul ejtette a Pusztaszer környéki madár- és vízi világ. 13 éves kora óta fotózik tudatosan a természetben. Elsőként 2000-ben tűnt fel Az Év Természetfotósa pályázaton, amikor Rivaldafényben című, ürgéket ábrázoló képéért Az Év Ifjú Természetfotósává választják. Az ekkor 15 éves fiú pár év alatt a szemünk előtt jut el egészen a szakmai világhírnévig.

18 évesen önálló életet kezdett, melynek középpontjában a természetfotózás állt. Tanyára költözött, ahol fotósbázist épített. Fejébe vette, hogy főállású fotós lesz. Egyedülálló tapasztalatokra tett szert, melyek nyomán újszerű látásmóddal és ötletekkel gazdagítja a madárfotózás technikáját. Szélesedő témaválasztásában a madarak mellett egyre gyakrabban találkozhatunk rovarokkal, hüllőkkel, emlősökkel, tájképekkel, sőt víz alatti fotókkal is. Bár ma már a Costa Ricában és Brazíliában kialakított leshelyeire is szervez túrákat, számára a természetfotózás központja továbbra is Magyarország marad.

Főbb eredményei:
BBC Wildlife Photographer of the Year:
Eric Hosking díj 2005, 2007, 2010
Az év ifjú természetfotósa 2002
Az év természetfotósa 2010

naturArt – Az Év Természetfotósa:
Az Év Természetfotósa 2006, 2008
Az Év Ifjú Természetfotósa 2001–2005

Bővebb információk a http://www.matebence.hu/ honlapon találhatók.
Nikon