Spektrum Televizió minisorozatot készít a Láthatatlan Madárfotósról
Máté Bence munka közben
Máté Bence fotóiskolánk oktatójaA Spektrum Televízió és a Természetfilm.hu csapata 2011 tavaszától nagy felbontású (HD) természetfilm sorozatok gyártásába fog.

A dokumentumfilm-csatorna és a független filmgyártó műhely között kötött szerződés értelmében a sorozatot 2011 Karácsonyán, a Láthatatlan Madárfotós (Invisible Bird Photographer) címmel tűzik műsorra, házigazdája Máté Bence természetfotós lesz, aki 2010-ben Londonban elnyerte a Világ Természetfotósa díjat.

Máté Bence a kiülőfán
“Régóta dolgozunk ezen a szerződésen, és alapos okunk volt rá, hogy a sok kínálkozó téma közül ezt válasszuk ki saját gyártásra” - nyilatkozott Vincze Marianna, a Spektrum főszerkesztője - “Bence tökéletes műsorvezető-karakter: innovatív, akadályt nem ismerő, állatokat szerető és mindenki másnál jobban ismerő ember. A képei pedig önmagukért beszélnek.”

A Magyarországon 1995 óta jelen lévő, friss arculatváltáson átesett dokumentumfilm csatorna semmit sem bíz a véletlenre. A film gyártási munkáival megbízott természetfilmes műhelytől 13 éve vetítenek kész filmeket, 2009-2010-ben pedig két sorozat gyártásával bízták meg a nemzetközi díjaikról is ismert filmeseket. A ‘Hangyák Mindent Tudnak’ és a ‘Fejjel a Fajnak’ jól illeszkedett az arculatváltáson nemrég átesett, HD sugárzásra átállt Spektrum profiljába.

A Láthatatlan Madárfotós forgatása 2011 tavaszán kezdődik, a filmsorozat rendezője Molnár Attila Dávid többszörös hazai és nemzetközi díjnyertes természetfilmes, vezető operatőre pedig Tóth Zsolt Marcell háromszoros Aranyszem díjas operatőr, természetfilmes lesz.

“Bencével 2004 óta dolgozunk együtt. Már nagyon sokszor álmodoztunk róla, hogy együtt komoly filmet készítünk. Most végre itt a lehetőség” - nyilatkozta Molnár Attila Dávid - “Nagy örömünkre szolgál, hogy a projekthez megnyertük Madelaine Westwood producert, aki Angliából segít a gyártási munkálatokban.”

“Minden technikai eszközt bevetünk a siker érdekében. Ma már önmagában az, hogy egy sorozat HD formátumban készül, messze nem elég” - mondta Tóth Zsolt Marcell - “Épp ezért a hagyományos kamerák mellett nagy sebességű, ún. high-speed kamerákat is használni fogunk a forgatásoknál. Másképp ugyanis lehetetlen Bence képi világát mozgóképre átültetni.”
A háromrészes sorozatot a természetfotós tanyáján és annak környékén forgatják le, ahol Máté Bence bemutatja a stábnak, mi kell ahhoz, hogy valaki egy világvégi falu egyszerű gyermekéből világszerte híres fotós legyen.

A 26 éves fotósra azután figyelt fel a Spektrum TV, hogy a termeszetfilm.hu csapata, Tóth Zsolt Marcell és Molnár Attila Dávid két éve leforgatta a Bence meg a többi jómadár című filmet, ami a tavalyi filmszemlén elnyerte a legjobb természetfilm díját. Ezt követte Máté Bence BBC díja, ami után pár hónappal itthon is elnyerte Az év természetfotósa díjat.


12»
Nikon