Veolia Environment Wildlife Photographer 2011
Tányérajkúak
Eric Hosking-díjat Máté Bence nyerte elA FotóOktatás fotóiskola és a Természetfotó Magazin munkatársa ismét megnyerte a világ legnagyobb természetfotós pályázatának egyik fődíját.
A magyar Máté Bence nyerte el a világ egyik legjelentősebb természetfotó pályázata, a 2011 Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) Eric Hosking-díját, amelyet a 18-26 év közötti korcsoport számára hirdetettek meg.


Briliáns bemutató
A brit szervezők tájékoztatása szerint a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által kiírt fotópályázatra idén a világ minden tájáról lelkes amatőrök és elismert professzionális fotósok több mint 40 ezer munkát neveztek.
Máté Bence hat képből álló portfóliójával - Tányérajkúak, A búbos banka repülése, Briliáns bemutató, A dolgozók tükörképe, A nagy fogás és Az utolsó vacsora - nyerte el a 18-26 éves korcsoport legjobb kollekció Eric Hosking-díját.

"Mindegyik képnél meg kell állni, és újra meg kell nézni azokat. (...) Ezek nem véletlenül elkapott felvételek. Mindegyiken látszik a tervezés és a zseniális kivitelezés" - méltatta a fiatal magyar fotográfus munkáit Michael Aw zsűritag.

Mint Máté Bence elmondta, a rangos pályázaton 2001 óta összesen 35 képe szerepelt sikerrel, és - egy év kivételével - minden esztendőben valamilyen díjjal jutalmazták. Az Eric Hosking-díjat idén már negyedik alkalommal vehette át, ezzel új rekordot állított fel a verseny történetében.

A pályázat nyertesei tegnap a londoni Természettudományi Múzeumban megtartott díjkiosztó gálán vehették át elismeréseiket. Az év természetfotósa díjat idén a spanyol Daniel Beltrá kapta, Az év ifjú természetfotósa a lengyel Mateusz Piesiak lett.
Ezek a képek is ott lesznek a verseny 17 kategóriájából kiválogatott több mint száz kiemelt természetfotó között a londoni Természettudományi Múzeumban megnyitott kiállításon, amely később körútra indul az Egyesült Királyságban és külföldön.

A búbos banka repülése
A dolgozók tükörképe
A nagy fogás
Az utolsó vacsora
Nikon