Elhunyt Szipál Márton fotóművész
Szipál Márton
Iskolánk legidősebb oktatójaMély fájdalommal és gyásszal tudatjuk minden fotográfus kollégával és tanítvánnyal, hogy életének 92. évében meghalt Szipál Márton fotóművész, a magyar fotográfia egyik legismertebb személyisége. A fotóművészt április 26-án délután érte a halál otthonában. Gyászolja fia Szipál Péter Martin és az iskola oktatói, kollégái és tanítványai.

Szipál Márton 1924-ben született Szolnokon, 1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol négy évtizeden keresztül volt a hollywoodi sztárok egyik kedvenc fotósa. 1997-ben tért vissza Magyarországra, ahol több fotósiskolában is tanított, nálunk közel 10 év ig dolgozott, még a tavaly őszi tanfolyamokon is tartott előadást és gyakorlatot egyaránt.
Szipál Debrecenben töltötte a gyerekkorát, majd Budapestre költözött. A fényképészetet már Münchenben tanulta, és 1942 tette le a mestervizsgát. A második világháborúban pilótaként vett részt, de később hadifogságba került. Az első üzletét 1946-ban nyitott meg Debrecenben, aztán 10 évvel később emigrált Amerikába, ahol ismert, népszerű fotós lett Hollywoodban. Olyan sztárokról készített képeket, mint Tommy Lee Jones, John Wayne, Leslie Nielsen vagy Kareem Abdul-Jabbar. Végül 1997-ben költözött vissza Magyarországra.
Szívünkben őrökké élni fogsz.
Imre Tamás EFIAP fotóművész.
Nikon