Tánc és Test Workshop
Táncfotó workshop
Eifert János és Imre Tamás vezetésévelFotóOktatás fotóiskola – Tánc és Test, költészet és álom, az ösztönök, a vágyak, a látomások világa, az emberi test mozgásának, mozdulatainak, vagy éppen mozdulatlanságának jelképrendszere, testből font jelbeszéd.

Különleges aktworkshop, Eifert János és Imre Tamás vezetésével, és ahogyan a hallgatóim mondják, kreatív, újszerű felfogásban. Helyszín az MMS Mozgásművészeti Stúdió, és modelljeink kitűnő táncosok: Kocsis Andrea, Hucker Katalin és Copek Péter.

Werkfotó munka közben

Meg lehet-e tanulni az aktfényképezést?

Nem először teszik fel ezt a kérdést, és számtalanszor válaszoltam már, mindig ugyanazt:
A mezítelen test ábrázolását a képzőművészet legtöbb tehetséget igénylő, legnehezebb feladatai közt tartották számon. A tehetség biztos jelének számított, ha egy művész elfogadható (elfogadott) aktot készített.
A fényképezés megszületésével az aktfotográfia is megszületett. Az akt – amely nem témája, hanem formája a művészetnek – tág lehetőséget ad kompozíciós készségünk fejlesztésére, az új formák megteremtéséhez szükséges technikai megoldásokat kikísérletezésére. A gyakorlása során olyan készségek, képességek fejleszthetők, amelyek a fotóművészet más műfajaiban is kamatoztathatók.

Hogy meg lehet-e tanulni az aktfényképezést? Harmincéves tapasztalatom alapján könnyedén rávághatnám, hogy: igen. De ez a tapasztalat még azt is mondatja velem: a mesterség-művészet eszközeinek birtoklása mellett – hogy minőséget hozzunk létre – még az isteni szikra is szükséges.

Isteni szikra, kreativitás, alkotói ösztönösség ide, vagy oda, a szabályokat, – amelyek persze felrúghatók – meg kell ismerni: modell és beállítás, hátterek és kellékek; természetes és mesterséges fények, stúdióvilágítás; analóg és digitális gépek és objektívek, eszközök; technika és esztétika: forma és kompozíció, a mozgás, a tér és idő szerepe; képkidolgozás, közreadás; fotótörténet, fototechnika, etika, szerzői jogok.



Ön is szeretne ilyen workshopon résztvenni?
Művészfotó Workshop
Nikon