GDF Suez – Az Év Természetfotósa 2010 eredmények
Az Év természetfotói könyv és kiállítás
Több tanítványunk jól szerepelt a pályázatonAz Év természetfotósa pályázaton több tanítványunknak sikerült a zsűri tetszését elnyernie, így a magasra értékelt képként, kiállításra kerültek és Az év természetfotói könyvben is szerepelnek.

A pályázat képei kategória szerint sorrendben a következők.

I. Kezünkben a Föld

Tájkép „A” betűkkel

Lovas József
Tájkép „A” betűkkel


2009 nyarán, egy este Észak-Pesten hazafelé autózva észrevettem, hogy a Mogyoródi-patak körüli ligetes erdő sűrű, lilás ködpárába burkolózott az egyre hűvösödő koraesti szürkületben. A ködből csak a fák lombjai emelkedtek ki, és azokon túl, mint két hatalmas nyomtatott „A” betű, meredeztek az ég felé a Megyeri híd pilonjai. Gyorsan megálltam fotózni. Mialatt a legkedvezőbb kompozíciót keresgéltem, a távoli pilisi hegyek fölött az alkonyat rózsaszínűre festette az égboltot. Ahogy fogyott a természetes fény, úgy erősödött a híd pilonjainak díszkivilágítása, míg végül a két „A” betű teljesen átvette az uralmat a tájon a fák koronái felett.

Gépváz: Canon EOS 5D Mark II
Objektív: Ef 70–200mm f/4L IS USM
Expozíciós adatok: ISO 200; zársebesség 30 s; rekesz f/14

II. A madarak viselkedése

Kormorán vadászik

2. díj

Szabó Aladár
Kormorán vadászik

A Berlenga-szigetek (Portugália – a szerk.) természetvédelmi területen sikerült ezt a kormoránt elkapni, amint egy halrajból szeretett volna egy ebédre valót kifogni.

Gépváz: Canon 40D
Objektív: EF 70–200 mm F/4 L IS USM (200 mm-en)
Expozíciós adatok: ISO 400; zársebesség 1/640 s; rekesz f/8

Potyautas

Laki Zoltán
Potyautas

2009 nyarán, a norvégiai Flatangernél készült a kép a halászó rétisasról. Kiváló látásának köszönhetően, már messziről észreveszi a vízben lévő halakat. Tevékenységét nehezíti, hogy olykor kéretlen társaságot kap a tengeri sirályok személyében. A fotón is egy ilyen pillanat látható, aminek a sas láthatóan nem örül.

Gépváz: Canon 1D Mark IIIObjektív: Canon 300 mm f/2,8L IS USM,Expozíciós adatok: ISO 640; zársebesség 1/4000 s; rekesz f/3,2,
123»
Nikon